خصوصیات عصر بربریت یا دوره نئولیتیک

ساخت وبلاگ

خصوصیات عصر بربریت یا دوره نئولیتیک:‏


پس ‏از آن که زنان در جریان بهره‏ بردارى از گیاهان خوراکى، که به قول «گوردون چایلد» اجداد جو و گندم ما بودند، به فن زراعت و کاشتن این غلات آشنا شدند، مقدمات یک انقلاب اقتصادى و اجتماعى فراهم گردید و افزایش محصول سبب شد که جمعیت رو به فزونى گذارد.
در نواحى آسیاى غربى که گندم و جو مى‏رویید، گوسفند و گاو و بُز و خوک وحشى نیز وجود داشت و حیواناتى که به دام شکارچیان مى‏افتادند با سبوس و ساقه غلات سد جوع مى‏کردند.
کشاورزان آن دوران ابتدا زمین را به وسیله چوبى نرم مى‏ساختند، و بعدها به تدریج این چوب جاى خود را به شاخ گَوزن و از آن پس به کج‏بیل سنگى داد. سپس دانه به زمین مى‏پاشیدند و چون مدت مقرر مى‏گذشت به مدد داسى که از چخماق دندانه‏دار ساخته و در دسته چوبى تعبیه کرده بودند محصول را درو مى‏کردند. انبار گندم آنها گودال هایى بوده که در زمین حفر مى‏کردند. کم‏کم آموختند که این گندم را در هاون سنگى بکوبند و آرد به دست آورند و با آن خمیر تهیه کنند. بعدها این خمیر را روى سنگ داغى قرار مى‏دادند و چیزى مانند نان به دست مى‏آوردند. به این ترتیب، به تدریج بعد از فن زراعت، فن نانوایى نیز اختراع شد. طبق اکتشافات نبات‏شناس شوروى «ن. اى. واویلوف» اولین بار زراعت گندم در حدود 5 تا 7 هزار سال قبل از میلاد مسیح در شمال ترکیه و در جنوب غربى قفقاز آغاز شد و سپس از طرفى در مصر و از سوى دیگر در بین النهرین معمول گردید و به وسیله مردم این دو سرزمین در آسیا و اروپا رایج گردید. مدت‌ها بعد در ایران(گنج دره هرسین) و یا در افغانستان به وسیله پیوند گندم وحشى مزبور با بعضى انواع دیگر، گندم نرم به وجود آمد و این همان است که تا امروز زراعت و مصرف مى‏کنیم. «اقتصاد دوران نئولیتیک (عصر بربریت) ایجاب مى‏کرد که محصول فراوانى فراهم آید تا ذخیره کافى براى به دست آمدن محصول جدید در اختیار باشد و به ‏همین منظور بوده که انبارها در تمام دهکده‏هاى بربرها، حتى در قدیمی ترین آن‌ها اهمیتى بسزا داشت.
براى جدا کردن دانه‏هاى گندم و جو از پوست، خرمن‏کوبى و بوجارى و براى تبدیل دانه‏ها به آرد، آسیا کردن معمول بود. غلات را گاهى در هاون مى‏کوبیدند ولى بیشتر اوقات براى تهیه آرد، غلات را روى سنگى به شکل نعلبکى ریخته به کمک سنگ دیگرى آن را آرد مى‏کردند. تهیه نان‌های شیرینى یا آش و آبگوشت اشکالى نداشت ولى عمل آوردن نان، گذشته از تنور مخصوص، مستلزم اطلاعاتى در بیوشیمى بود تا بتوان خمیر مایه لازم را نیز تهیه کرد. این اطلاعات مقدماتى در بیوشیمى، راه بهشت تازه‏اى یعنى مشروبات تخمیر شده را بر مردم گشود. در آغاز دوره تاریخى مصری‌ها و اهالى بین النهرین، طرز تهیه آبجو را مى‏دانستند و سومری‌ها براى جلب مُحبت خدایان مقدارى از این مشروب به آن‌ها تقدیم مى‏کردند. این مشروبات در سه هزار سال پیش از میلاد مسیح در عداد ضروریات زندگى اغلب مجامع اروپایى و آسیایى بوده ... از روى مدارک مربوط به علم آثار مادى بشر (اتنوگرافى) مى‏توان حدس زد که این اختراعات کار زنان بود. آن‌ها با ساختن سفال، به علم شیمى، هنگام رشتن و نخ‏تابى به فیزیک و از راه نساجى به مکانیک آشنا شدند و کِشت کتان و پنبه، راه گیاه‏شناسى را به روى آن‌ها گشود. در دوره بربریت، مردان هم نقش مؤثرى انجام دادند. نقش عمده مردان در این راه پرورش حیوانات بود و این مطلب را با توجه به زندگى مجامع ابتدایى معاصر نیز مى‏توان دریافت.» در روستاهاى پراکنده این دوران تمدن‌های بی شمارى به وجود آمد که وجه امتیاز آن‌ها «کِشت گیاه ها، پرورش حیوانات، ایجاد موازنه میان کشاورزى و گله‏دارى، انتخاب محل‌های گوناگون براى ایجاد روستا، به کار بردن نقشه‏ها و روش‌های متفاوت براى خانه‏سازى و زینت ظروف و بالاخره اختلاف بارزى در مراسم مذهبى و طلسم‌ها و ایدئولوژى مى‏باشد.» ( برگرفته از کتاب گنجینه کامل تاریخ ایران از ماقبل تاریخ تا انقراض ساسانیان نوشته احسان فتاحی هرسینی)

هرسین در گستره تاریخ...
ما را در سایت هرسین در گستره تاریخ دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 3ehsanharsini3 بازدید : 256 تاريخ : دوشنبه 22 آذر 1395 ساعت: 5:15